A Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Turwaller Stammtisch Egyesület egyik legnépszerűbb hagyományőrző rendezvényére novemberben, Márton napján került sor.
Szent Márton a mai Szombathely környékén született a  IV. században. Márton egy római katona fia volt, aki apja kívánságára a légió katonája lett. A legenda szerint 18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta köpenyét egy didergő koldusnak. Nem sokkal ezután Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett. A Loire menti Tours püspökévé választották. A legenda szerint Márton a libaólba bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták Őt, így “kénytelen volt” a püspökséget elvállalni. Úgy tudni, meggyőző, hiteles, jótékony püspök volt. Időszámításunk után 397-ben november 11-én hunyt el. Halála után hamarosan szentté avatták. A püspökről sokféle megemlékezést tartottak és tartanak manapság is szerte Európában.
November 11-hez kapcsolódva a gyerekek lampionos felvonulásokkal, a felnőttek inkább a Márton-napi libával emlékeznek jóságos katonára. A lámpás felvonuláson résztvevő mintegy 500-600 fő a helyi fúvósok kíséretével Márton napi dalokat énekelve emlékezett a jóságos katonára, aki megosztotta palástját a szegény koldussal.
A program zárásaként a gyerekeket meleg tea és az Andrész Cukrászda által adományozott finom libasüti várta. A Turwaller Stammtisch Egyesület tagjait libafalatok, libazsíros kenyét és újbor várta az ünnepi estén, ahol az egyesület énekkara, valamint Kishegyi Simon harmonikajátéka emelte az est hangulatát.


A Ritsmann iskola által szervezett, Szülők – Nevelők Jótékonysági Estje zárta a Márton napi ünnepi rendezvénysorozatot, ahol a Schwabenroll Zenekar, a nagyszerű táncos, zenés bemutatók valamint a résztvevők és támogatók vidám adakozókedve gondoskodott az éjjel 2 óráig tartó fergeteges hangulatról.


A rendezvény támogatói voltak:
ALDI Magyarország Kft.
Német Nemzetiségi Önkormányzat Biatorbágy
A Biatorbágyi Tiefe Wurzeln (Mély Gyökerek) Alapítvány
Turwaller Stammtisch Egyesület
Andrész Cukrászda
Nikoletta Cukrászda
La Veneta olasz fagyizó és cukrászda
Caffé Trevi Cukrászda Páty

Kemenes Cukrászda
Lipóti pékség
Fodróczy Pincészet Biatorbágy
Nádas Pincészet Etyek
Etyeki Sörmanufaktúra

A szülői közösség ital, sütemény és pénzbeli felajánlásai.


KÖSZÖNJÜK! R.I.