A nemzetiségi héthez kapcsolódó programok – a körülményekhez igazodva – kicsit elnyújtva, három héten keresztül zajlottak.

Nyelvi tábor

A Ritsmann iskola 7. évfolyamos diákjai szeptember 3-9. között nyelvgyakorló táborban vettek részt a festői szépségű ausztriai Salzkammergut régióban, ahol a délelőttök folyamán nyelvi tanárok vezetésével német nyelvórákon bővíthették nyelvismereteiket. A délutánok is tartalmasan teltek. Meghódítottuk a Dachstein gleccserre gyönyörű kilátást nyújtó Krippenstein csúcsát, ég és föld között lebeghettünk a híres 5-Finger kilátón. Érdekes túrának és egy rövid koncertnek lehettünk részesei „Eisriesenwelt” jégbarlangban. Bad Ischl városában megismerhettük a Habsburg család legfontosabb emlékeit. Megcsodálhattuk a Melki Apátság barokk pompáját, felfrissülhettünk a szépséges Gosau-tó vizében. Interaktív látogatást tettünk a világ legrégebbi sóbányájában a világörökség részét képző Hallstattban, ahol még egy kellemes sétahajózás is színesítette programunkat. Táborunk zárónapján Salzburg városát tekintettük meg. Jártunk a várban, a monumentális dómnál, Mozart szülőházában, a Mirabellgarten-ben és különleges felfedezéseket tehettünk a Haus der Natur természettudományi múzeumban. A táborból mindannyian renget élménnyel és gazdag nyelvismerettel tértünk haza.
Rack Noémi

Más programok a Nemzetiségi Héten

Szeptember 15-én iskolai szervezésben, vidám hangulatban, de rendhagyó módon került sor a hagyományos táncházra, melyen Orosz Ágnes és Szabó-Földházi Szonja tánctanárok vezetésével minden Ritsmannos diák részt vett.

Szeptember 17-én a Tájházban szervezett polkadélutánon a Speckbaum zenekar gondoskodott a vidám hangulatról.

Szeptember 23-án a Turwaller Stammtisch Német Nemzetiségi Kultúráért Egyesület tagjai Kalocsára és Nemesnádudvarra kirándultak. Egyesületünk tagjai, akik egyben a kirándulás házigazdái is voltak, Kishegyi Simon és felesége Ildikó, elvarázsolták a résztvevőket helyismeretükkel, kötődésükkel, hagyományőrző tevékenységükkel, az általuk összeállított gazdag programmal. A Kalocsai Érsekség lenyűgöző épületegyüttese, a benne található gyönyörű könyvtár, az egyházi miseruhák és kellékek kiállítása, a hatalmas barokk templom igazi zarándoklat volt a hitünk világába.
Az 1700 fős pincefaluként ismert német nemzetiségi település, Nemesnádudvar hűen őrzi nemzetiségi hagyományait, kultúráját. A Babaházban a közel 200 db különböző nemzetiségi viseletbe öltöztetett baba hihetetlen kutatómunkát és befektetett energiát takart. A szépen felújított templom sugározta a kis település összetartó erejét, hitéletét. A Borünnep alkalmából rendezett kulturális programon a német nemzetiségi iskola tanulói, valamint Simon kiváló harmonika csapata mellett, autentikus viseletben színpadra léptek fiatalok és idősek egyaránt. A felejthetetlen nap a Kishegyi család borospincéjében zárult. Köszönjük Biatorbágy Város Önkormányzatának, hogy támogatásával hozzájárult egyesületünk közösségépítő programjának megvalósításához!
Rack Ibolya