Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek a HATÁRTALANUL! program keretében

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő HATÁRTALANUL! Program keretében hirdetett pályázatot hetedikes tanulóknak. A pályázat célja, hogy a tanulók ismeretei tanulmányi kirándulás keretében bővüljenek a külhoni magyarsággal kapcsolatosan. Ebben a tanévben iskolánkban Hutka Krisztina tanárnő pályázott a programra. A kirándulás június első napjaiban valósult meg. A címben írtaknak megfelelően a gyermekek és tanáraik (Hutka Krisztina és Bugya Fruzsina) a Délvidéken tettek tematikus kirándulást: Hunyadiak nyomában jártak.

A gazdag és sokszínű program minden részletét itt felsorolni képtelenség. A sok látnivalóból kiemelve néhány: Nándorfehérvár, Stambul-kapu, Hunyadi János győzelmi emlékműve, Dugonics Titusz tornya. Látogatás Zimonyban, Hunyadi János halálának színhelyén. Versec és határában az érsomlyói vár romjai, ezt az egykor dicső erődítményt Hunyadi János is szerette, a hűtlenség vádjára hivatkozva kobozta el Nagymihályi György várúrtól. Törökbecse, amely a Hunyadiak korában a magyar-török-szerb csatározások egyik fontos helyszíne volt. Pétervárad, ahol 1463-ban szövetséget kötött Mátyás király Velencével a török ellen. Újlakon az ősi ferences kolostor megtekintése, ahol Hunyadi társát, Kapisztrán Jánost (ferences szerzetes) eltemették.

A Hunyadi-emlékhelyeken kívül a programban szerepelt még Kupuszinán, a legdélebbi palóc faluban a falumúzeum megtekintése,a helyi magyar iskola felkeresése, ahol tanulóink a mi iskolánkat is bemutathatták.