Május 25-én a Fehérliliom Népfőiskola ünnepi díszbe öltözött: a Közösségi mesék program projektzáró és családi napján, valamint az Ország pogácsája verseny díjátadóján gyűltek össze közösségek, alkotók, zsűritagok és érdeklődők az ország minden szegletéből, amelyen a 23 térségi győztes mérette meg magát.
A Keller család jóvoltából Biatorbágy pogácsája is részt vett a versenyen, így a Ritsmann iskola 3. a osztálya is képviselve volt. Zsilák Szimonetta alkotta meg a sváb pogácsát, amelyet az előző tanévben a gyerekekkel közösen is megsütött. Többszöri próbasütés előzte meg a versenyt, míg Szimonetta tökéletesre fejlesztette a receptet. Rengeteget dolgozott rajta, hogy méltó módon képviselje Biatorbágyot, a Ritsmann iskolát és az osztályközösséget. Köszönjük lelkes hozzáállását!
Örömmel osztjuk meg a receptet, hogy minél többen megsüthessék ezt a finomságot!
Biatorbágyi sváb pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt,
- 800 g tisztított burgonya
- 50 g élesztő
- 1 kk cukor
- 200 g teavaj
- 200 g sertészsír
- 50 g só
- 3 db tojásnak a sárgája
- 150 ml tej
- 1 db egész tojás a kenéshez
- 30 dkg savanyú káposzta
- 30 dkg bajor kolbász
- reszelt sajt
Elkészítés:
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, majd
összetörjük. A langyos tejbe (vízbe) keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd konyharuhával letakarva 8-10 percig hagyjuk
állni, míg az élesztő felfut.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, zsírt, vajat lisztet és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát, majd fedjük
le konyharuhával, és pihentessük 30 percig. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 2 cm vastagra, vagdaljuk be a tetejüket, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Tetejüket a felvert tojással kenjük le!
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, tetejükre ráhelyezzük a káposztát és a felaprított kolbászt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és pihentessük még 30 percig. A megkelt pogácsákat felvert tojással kenjük le, szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig!



