Útra kelt a biatorbágyi sváb pogácsa

Május 25-én a Fehérliliom Népfőiskola ünnepi díszbe öltözött: a Közösségi mesék program projektzáró és családi napján, valamint az Ország pogácsája verseny díjátadóján gyűltek össze közösségek, alkotók, zsűritagok és érdeklődők az ország minden szegletéből, amelyen a 23 térségi győztes mérette meg magát.
A Keller család jóvoltából Biatorbágy pogácsája is részt vett a versenyen, így a Ritsmann iskola 3. a osztálya is képviselve volt. Zsilák Szimonetta alkotta meg a sváb pogácsát, amelyet az előző tanévben a gyerekekkel közösen is megsütött. Többszöri próbasütés előzte meg a versenyt, míg Szimonetta tökéletesre fejlesztette a receptet. Rengeteget dolgozott rajta, hogy méltó módon képviselje Biatorbágyot, a Ritsmann iskolát és az osztályközösséget. Köszönjük lelkes hozzáállását!
Örömmel osztjuk meg a receptet, hogy minél többen megsüthessék ezt a finomságot!

Biatorbágyi sváb pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt,
  • 800 g tisztított burgonya
  • 50 g élesztő
  • 1 kk cukor
  • 200 g teavaj
  • 200 g sertészsír
  • 50 g só
  • 3 db tojásnak a sárgája
  • 150 ml tej
  • 1 db egész tojás a kenéshez
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 30 dkg bajor kolbász
  • reszelt sajt

Elkészítés:
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Hagyjuk kihűlni, majd
összetörjük. A langyos tejbe (vízbe) keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd konyharuhával letakarva 8-10 percig hagyjuk
állni, míg az élesztő felfut.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, zsírt, vajat lisztet és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát, majd fedjük
le konyharuhával, és pihentessük 30 percig. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 2 cm vastagra, vagdaljuk be a tetejüket, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Tetejüket a felvert tojással kenjük le!
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, tetejükre ráhelyezzük a káposztát és a felaprított kolbászt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és pihentessük még 30 percig. A megkelt pogácsákat felvert tojással kenjük le, szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig!

Scroll to Top
Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola Biatorbágy
Adatvédelmi áttekintés

A testreszabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el a böngésző, és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A bal oldalon található menüpontokon keresztül személyre szabhatod a beállításokat.